sunnuntai 20. lokakuuta 2013

Laukon häädöt – torpparit mieroon



Maanvuokraajien asemaa koetettiin vuosisadan taitteessa parantaa lainsäädännöllä, mutta ongelmat pahenivat nopeammin kuin lakeja säädettiin. Torppareilla ei ollut yleensä kirjallisia sopimuksia. Runsaat päivätyöt etenkin kesäisin herättivät katkeruutta, ja poliittinen agitaatio sai torpparit ja maatyöläiset tiedostamaan paremmin ongelmiaan.Torpparikysymys ponnahhti kesällä 1906 suuren yleisön tietoisuuteen Laukon kartanosta Tottijärveltä.

Laukon omisti vapaaherra Herman Standertjöld-Nordenstam, ja tilalla oli 126 torppaa, 13 lampuotia ja neljä mäkitupaa. Vain neljällä vuokraajalla oli kirjallinen sopimus. Kiistan aiheena oli kesätyöpäivän pituus, jota oli juuri laskettu 13:sta 12 tuntiin. Torpparit vaativat työpäivän pituudeksi kesällä kymmenen ja talvella seitsemän tuntia ja työväelle inhimillisempää kohtelua. Kun kartanonherra jätti vaatimukset vaille vastausta, torpparit päättivät 13. toukokuuta ryhtyä lakkoon. Välit kiristyivät arvovaltakiistaksi, jossa neuvotteluratkaisua ei löytynyt. Pikaisten oikeudenkäyntien perusteella suurin osa torppareista määrättiin häädettäväksi, mutta useimmat kävivät yksityisesti sopimassa asiansa isännän kanssa. Ainoastaan 41 perhettä joutui todella maantielle.

Torpparit vetosivat asiassa hovioikeuteen, mutta tuomiot pysyivät. Häätöjen aika koitti keskitalvella 1907, jolloin puolueet valmistautuivat ensimmäisiin yksikamarisen eduskunnan vaaleihin. Kaikkialle Suomeen levisi tieto poliisien rikkomista asunnoista ja perheiden joutumisesta lapsineen ja eläimineen talvipakkaseen.

Laukon tapauksessa korostuivat muutamat torppariongelman piirteet. Tilaa hallitsi ruotsinkielinen aatelisherra, jolla oli vastassaan oikeudettomat alustalaiset. Laukossa tulivat esille torpparien epävarma asema, maata omistavien ja omistamattomien vastakohta, ja kieliriita. Vuoden 1907 vaaleja ajatellen asetelma oli sosiaalidemokraateille hyvin herkullinen ja porvariryhmille taas yhtä kiusallinen.

Laukon torpparihäädöt 1907

Laukon lakot ja häädöt

Laukon omistajia ja haastajia

Laukko

Vesilahden torppariajan historiaa


Lähdeaineisto Suomi kautta aikojen ISBN 951-8933-60-X

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti